Zanimljivosti
09.02.2021.

Zašto patike za trčanje moraju da budu kvalitetne?

Zanimljivosti

Trkači početnici obično ne izdvajaju veću količinu novca za opremu - oni kupe bilo koje patike koje im se uklapaju u budžet, obuju ih i krenu. To je super! Najbitnije je da krenete. Međutim, kada prođe određeni period i kada se "navučete" na trčanje, patike postaju ključni deo vaše opreme i tek kasnije shvatite koliko su one zaista bitne.

 

 

Sećam se mojih prvih patika za trčanje. Kupila sam ih u nekom outlet-u. Bile su mi lepe i retko koje su bile moj broj, a uklapale su mi se u cenu. Platila sam ih 6.000 dinara, što je za jednog studenta bila prilično visoka cena, s obzirom da sam u tim patikama samo trčala. Tek kada su mi se patike istrošile, a to sam osetila kada su stopala počela toliko da me bole da sam morala da prekidam trčanje, i kada sam obula nove, malo bolje i skuplje, shvatila sam koliko ta obuća znači.


Tehnologije koje se koriste prilikom dizajna patika su veoma napredovale, pa je samim tim i oprema za trkače mnogo bolja nego pre četiri i više godina. Patike sada mogu da vam produže trkački vek, sačuvaju zglobove i poboljšaju performanse.

 

 

Za početak, kvalitetnije, a samim tim i skuplje patike duže traju. U kom smislu? U smislu da posle 400, 500 istrčanih kilometara u njima neće početi da vas boli svaki ligament u stopalu, već ćete tek posle 800 kilometara početi da osećate da im je polako kraj. Postoje i patike koje još duže traju, pa mogu da "doguraju" i preko 1.000 kilometara. Ako već odvajate novac za patike za trčanje, odvojite malo više jer ćete na kraju tako uštedeti. 

 

Ono što je bitnije od dugotrajnosti jeste uticaj patika na vaše zdravlje. Trčanje po betonu nije preporučljivo, ali samo ako nemaš dovoljno dobru i kvalitetnu patiku za to. Patike koje su pravljene za dugoprugaško trčanje po betonu, apsorbuju udarac stopala o pod i vaše noge ne doživljavaju skoro nikakvu traumu. Naravno, nije isto ako osoba od 50 ili osoba od 80 kg trči po betonu. Zbog toga postoje patika različitih namena - za ljude različite težine, za različite distance i vrste terena. Ja npr. spadam u tešku kategoriju žena, u svakom smislu te reči. Imam uvek 71-73 kilograma i moje patike su uvek napravljene za teže trkače, odnosno za one od 70 do 80 kilograma. Najveći benefit osećam u tome što me kolena nakon trčanja uopšte ne bole, a ranije sam često imala problema.

 

Kada i zašto treba menjati patike za trčanje tema je o kojoj sam pisala u jednom od prethodnih blogova, koji možete pročitati ovde

 

Takođe, kada su patike kvalitetnije i kada vam apsorbuju udarac o pod, vaše telo se nakon trčanja mnogo brže oporavlja, jer ne mora da zaceljuje nikakve traume, pošto je to patika već sprečila.

 

 

Ne znam da li ste ispratili "aferu" Nike i Kipčoge patika?! Patike u kojima je čuveni Eliud Kipčoge istračao ceo maraton za manje od 2h su postale zabranjene za elitne trkače na zvaničnim trkama, jer se smatraju tehnološkim dopingom. Baš te patike ja nosim i osećam se sjajno u njima nakon trčanja. Kažu da u tim patikama budeš oko 4% brži, a ja bih rekla da budeš malo brži, ali da ti telo bude 100% zahvalno. Takve patike poboljšavaju vaše performanse tokom, a i nakon trčanja jer je oporavak mnogo brži i bolji.

 

Skoro je jedna moja drugarica išla sa mnom da izabere svoje prve ozbiljnije patike za trčanje, jer je kukala kako je bole stopala. Izabrala je Nike React, čiji je đon toliko mekan da nekada imate osećaj da ste u oblacima a ne na stazi za trčanje. Kada ih je prvi put isprobala na stazi poslala mi je mnoštvo poruka zahvalnosti.

 


Nakon svega navedenog, moj predlog je sledeći - kada kupujete patike za trčanje odvojite vreme i novac i nemojte žaliti ni jedno ni drugo, jer imate samo ta stopala i nijedna druga. Štedite i njih i svoje noge tako što kupujete pametno.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara