Zanimljivosti
11.03.2021.

ZAŠTO SE GOJIMO TOKOM HLADNIH DANA I KAKO DA TO REŠIMO?

Zanimljivosti

Ah ta zima i zimski dani! Slave, Božić, Nova godina, rođendani i hladnoooo, hladno vreme. Sve znam, to je sve potpuno prirodno. I ja se zimi ugojim. Moja zimska kilaža je obično za 2 kg veća od prolećne, letnje i jesenje.

 

Potpuno je normalno i u redu ugojiti se par kilograma u zimskom periodu. Dva, tri kilograma do 5, ukoliko ste muškarac, i to baš visok i krupan pa se to toliko i ne vidi, sasvim je u redu. Nisu dva kilograma ista na svima. Zato kažem i do 5kg je u redu ukoliko i dalje stajete u istu garderobu.

 


Zimi se gojimo iz više razloga, a najčešći su:


• Zimska hrana je mnogo "jača" tj. kaloričnija.


• Napolju je hladno i često nas mrzi da prošetamo čak i našu dnevnu rutu.


• Više nam se jedu ugljeni hidrati nego kada je vreme lepo.


• Loše vreme loše utiče i na naše raspoloženje, pa često pokušavamo hranom da se oraspoložimo.


• Mrzovoljni smo i ne idemo na treninge.


• Telo nam je pokriveno garderobom i to uglavnom širom i udobnijom, pa ne vidimo često realnu sliku sebe u ogledalu.Je l' da da vam sve ovo zvuči poznato? Je l' i vama u januaru potpuno u redu da za doručak pojedete burek kada ga već jede cela porodica, a u maju ipak nije?Sve su to normalne situacije i nema mesta panici, sve dok broj kilograma nije otišao stvarno previsoko. Ipak, ja sam za to da se do marta i ta dva tri kilograma skinu, trčanjem ili na drugi način, i da u aprilu da već imate svoj beach body.

 


Kada je u pitanju kontrolisanje težine zimi ili tokom hladnih dana, moji saveti su:

 

Dajte sebi oduška - ako vam se svaki dan jede štanglica čokolade, vi je pojedite, ali NIKAKO nemojte pojesti celu, ma kakav god bio PMS, težak dan, depresivan momenat... Zadržite se na toj jednoj štangli, jer ćete u njoj svakodnevno uživati bez prevelike griže savesti, a ako pojedete baš 100 g čokolade uživaćete samo dok jedete, a posle toga... Ukoliko sebi ne date oduška, češće će vam se dešavati dani da sebi date preveliki odušak kada ćete jesti previše i tako napraviti goru situaciju od one da jedete po malo i umereno.

 


Obavezan trening - vaši termini za trening treba da budu vaša OBAVEZA i da se nikako ne preskaču. Bez obzira na vremenske uslove, raspoloženje, okolnosti i bilo koji drugi izgovor koji imate, vi treba da odradite vaš trening. Sigurna sam da ćete se posle toga osećati mnogo mnogo bolje i srećnije.

 


Salate treba da budu vaša večera - iako ste preko dana možda malo više zabrljali, pojeli neki burek ili pečenje sa puno hleba, ako održavate večeru zdravim obrokom, najbolje bi bilo salatom bez ugljenih hidrata, postoji velika šansa da kilogrami na vagi ne odu previše u plus.

 

 


Trčite više - zimske treninge trčanja je nekada teško odraditi, pogotovo kada je temperatura ispod nule, ali ih nemojte preskakati. Obavezno ih odradite i slobodno istrčite koji kilometar više od planiranog! Verujte mi značiće vam, jer ćete verovatno ostatak dana provesti u sedećem položaju.

 


Prošetajte pred spavanje - ovo je super način da se uspavate, da vas izmori hladnoća, a takođe na ovaj način možete da izbegnete ono noćno "jede mi se iz dosade". Kad uđete u stan, popijte vodu ili čaj i pravac u krevet. Mnogo je lakše onima koji imaju pse, oni moraju da šetaju uveče. Eto lepog saveta - osim što ćete morati da šetate imaćete najboljeg prijatelja u životu.

 


Jedite samo kada je vreme za jelo - ovo vam je super savet i za inače, ali pogotovo za ovaj period godine. Nemojte da grickate ili samo da probate nešto. Ne, nikako! Jedete samo onda kada je vreme za jelo, jasno razlučeno kada je ručak, kada je doručak a kad večera, i to je to. Ukoliko imate užine, a kažu da je super da ih imate, tad pojedite svoju UNAPRED isplaniranu užinu i nikako ništa više osim toga.Ovo su saveti koji će vam sigurno pomoći da vam se broj kilograma ne poveća mnogo tokom zime, a uz samo malo kontrole nećete morati da upadate u onaj prolećni ludi period  "na dijeti sam do mora". Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara