Zanimljivosti
04.06.2021.

U susret 34. Beogradskom maratonu: Ishrana pre i na dan trke

Zanimljivosti

Pošto Beogradski maraton ove godine počinje dosta ranije nego prethodnih godina, najčešća muka trkača je šta treba, a šta ne treba da jedu taj dan i kako da "prežive" do kraja trke. Evo nekoliko mojih saveta.

 

 

Šta jesti dan pre trke?

Moj savet je da dan pre trke jedete lepo, obilato, ali opet da se ne prejedate. Nemojte eksperimentisati sa hranom koju inače ne jedete, niti da jedete nešto što potencijalno može da vam "potera" creva da brže i mnogo češće rade. Najvažnije je da tokom tog dana pijete dovoljno vode, barem dva litra (ne tečnosti nego vode), ali i da ne preskačete večeru.

 

Doručak pojedite kakav god želite i volite da jedete. Kada je ručak u pitanju, on može biti obilat, da ima i proteina i ugljenih hidrata. Birajte i neku salatu ili supu. Moj omiljeni ručak je domaća supa, šnicla sa pire krompirom i salata sa strane, pa eto i vama jedan vrlo jednostavan a hranljiv obrok.

 

Kada je večera u pitanju, predlažem da je završite do 21h i da to bude neka laganija pasta. Kada kažem laganija, znači da ne podrazumevam pastu sa četiri vrste sira ili bilo koju koja u sebi sadrži kuvanu pavlaku, već birajte paste koje su npr. sa pesto ili paradajz sosem. Pasta je odličan izbor na meniju pre maratona, jer ćete na taj način napuniti rezerve glikogena za sutradan.

 

Šta treba da radite na dan trke? 

Pošto trka počinje u 8h, potrudite se da ustanete u 6h. To je dva sata ranije. Možda vam zvuči kao nemoguća misija, ali potrudite se, jer treba da razbudite organizam. Važno je da to jutro ispraznite creva i bešiku, kako ne biste morali da jurite toalete po stazi, već da trčite bez većih muka. Takođe, bilo bi super da popijete kafu ili čaj, ko šta pije, kako biste se razbudili.

Toga dana, nikako nemojte praviti i ove trkačke greške

Šta treba jesti na dan trke?

 

Doručak neka vam bude lagan. Ukoliko ste navikli da pre jutarnjeg trčanja pojede ovsenu kašu onda i ovoga puta učinite isto. Ali, ukoliko niste navikli na mekanu hranu pre trčanja, onda to nikako nemojte učiniti. Možete da pojedete tost sa medom ili džemom ili tost sa nekim sirnim namazom. Ja volim da pojedem bananu i par integralnih keksića, popijem kafu i izađem iz kuće. Nemojte jesti suhomesnte proizvode, lisnata testa i ostale pekarske proizvode. Birajte suvu hranu koja će vam lako pasti.

 

 

Šta ne treba jesti na dan trke?

Nemojte jesti jaja i omlete, to možete pojesti nakon trke, niti da pijete jogurt i sok. Za tim nema potrebe i može da bude dugme koje će vas poterati da jurite toalet. Znači, sve što može da vam natera creva da brže rade, nikako nemojte da jedete. Salate i supe isto izbegavajte, kao i razne sireve i tečne proizvode.

 

Srećno!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Trenutno nema komentara