Zanimljivosti
27.07.2021.

Mali saveti za skidanje kilograma

Zanimljivosti

Muku sa viškom kilograma muči veći deo populacije. Naročito u ovo doba Instagram lepote i propagiranja savršenosti, mnogi, a posebno žene, žele da izgledaju baš tako kako im se nameće.

 

Ako mene pitate, to je donekle dobro, jer takav izgled zahteva redovnu i uravnoteženu ishranu, kao i svakodnevan trening. Dakle, healthy lifestyle je must. Ipak, treba imati granicu i meru, a naročito treba biti obrazrivi i što realniji, jer postoje ljudi koji nemaju granicu ni u mršavljenju. Ali da, treba da živimo zdravije!

 

Kao neko ko nije zagovornik dijeta, ja sam više za ono treniraj što jače i malo probuši kašiku, ali vam svakako ostavljam nekoliko saveta koji neće mnogo promeniti vašu dnevnu rutinu, a opet će uticati na postizanje rezultata.

 

Unesite malo manje kalorija

 

Potrudite se da svaki dan unesete malo manje kalorija, tipa 100 manje, nego što biste inače uneli. Kako? Veoma lako. Npr. nemojte pojesti poslednje parče ili dva pice koju ste naručili, nemojte sipati još jedan tanjir za ručak, a ako jedete kolač pojedite pola ili samo 2, 3 zalogaja čisto da zadovoljite potrebu za slatkim. Izbegnite grickalice i te male „samo da nešto pregrizem“ obroke, jer ste odmah uneli 100 ili 200 kalorija manje taj dan. Na taj način, na godišnjem nivou sigurno možete izgubiti oko 5 kilograma.

 

Uobročite se 

 

To znači da svaki dan imate redovne sve obroke u otprilike isto vreme. Kada su obroci u pitanju nikako nemojte preskakati doručak i potrudite se da on stvarno bude svaki dan u isto vreme. Preskakanje obroka je mučenje vašeg organizma, jer se on na taj način izgladnjuje. Svaki stres za organizam je loš i podstiče gojenje, zato svaki dan dajte svom telu ono što mu je potrebno.

 

Više saveta o promeni i prilagođavanju ishrane pročitajte ovde.

 

Jedite prirodno

 

Kada ovo kažem, ne mislim ni na kakvu posebnu organsku hranu, već da umesto prerađene jedete prirodnu hranu, prvenstveno voće i povrće. Hleb zamenite pirinčem ili krompirom, umesto grickalica pojedite šaku badema, a ako vam se jede nešto slatko pojedite neku voćkicu. Ako baš, baš želite da pojedete nešto mnogo slatko, birajte bananu, med i bademe. Verujte mi, ova kombinacija je odlična. Nađite prirodnu zamenu svakoj prerađenoj namirnici i sigurna sam da ćete vrlo brzo videti razliku na svom telu.

 

 

Pića se računaju

 

Mnogi ne računaju kalorije koje se unose kroz piće. Potrudite se da kada ste žedni pijete vodu, kada ste u gradu na piću popijete jednu kafu ili limunadu, a ako izlazite uveče i baš želite da popijete čašicu alkohola, birajte pića koja su manje kalorična ili jednostavno nemojte da pijete.

 

Kafe koje pijete tokom dana takođe računajte u unešene kalorije. I ja sam sebe ograničila na do dve kafe dnevno i mogu vam reći da u svakoj od njih baš uživam!

 

Sve što jedan trkač treba da zna o kafi

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara