"Želela sam da istrčim polumaraton, ali kada je trebalo da počnem sa pripremama odustala sam."
"Počnem da trčim i posle drugog trčanja odustanem."

Prethodne dve i rečenice slične njima često stižu na moju adresu i kao po pravilu završavaju se pitanjem "Kako i gde da nađem motivaciju da počnem sa trčanjem?".  Kao neko ko je do sada istrčao trke u brojnim evropskim gardovima, ali i Njujorški maraton, mogu vam reći sledeće - ako nemate cilj, nemojte ni da počinjete. To se ne odnosi samo na trčanje već na bilo šta u životu. Besciljno lutanje je uglavnom gubljenje vremena, novca i energije.

Postavite ciljeve koji će vas motivisati

Pre nego krenete sa trčanjem, postavite cilj zbog kog ćete morati na trčanje i kad vas mrzi. Ciljevi mogu da budu različiti. Na primer, da istrčite svoj prvi polumaraton, prvih 10km ili možda čak i maraton. Da smršate do određenog datuma. Da upoznate nove ljude iz trkačkih klubova. Da testirate granice izdržljivosti. Da dobijete prvu medalju u životu i da se osetite kao pravi šampion... Kada postavite cilj zapišite ga, jer kada nešto zapišete i gledate u to svaki dan, postaje realnije. Ako postoji na papiru, postojaće i u stvarnosti, a njegovo ostvarenje zavisi samo i isključivo od vas.

Razvijte strategiju koja će vas motivisati

Kada postavite cilj razvijte strategiju kako da ga ostvarite. I strategiju zapišite na papir. U ovom slučaju to se odnosi na dinamiku i intenzitet treninga. Sada samo treba da odredite datum početka. Predlažem vam da to ne bude ponedeljak, već bilo koji drugi dan u nedelji, jer taj početni ponedeljak često zna da "beži" iz nedelje u nedelju. Neka bude utorak ili četvrtak i kada taj prvi dan konačno dođe, nemojte dozvoliti da vas bilo šta spreči da izvršite svoju obavezu. Da, da, dobro ste pročitali, obavezu!

Kada ste zapisali cilj i napravili strategiju da ga ispunite, onda je to vaša obaveza. I kao što morate da idete na fakultet ili posao, tako ćete morati da odete na trčanje. Ukoliko budete razmišljali o trčanju kao o obavezi, radićete treninge kako ne biste sami sebe razočarali. U suprotnom, osetićete se veoma loše i nesigurno u svojoj koži.

Od strategije možete povremeno odstupiti, ali samo nekih 10 odsto. Da li ćete na jednom treningu istrčati 2 km više ili kilometražu malo skratiti sami odlučujete, ali se potrudite da nikada ne propuštate treninge, već da pratite ranije napravljen plan. Na taj način jačate karakter i volju i učite da se borite sami protiv sebe. Verujte mi to je najteže!

Kada počnete da trčite osetićete se lakše, zdravije i srećnije i, što je najbitnije, imaćete više samopouzdanja. Kada pobedite sebe i probijete granice sopstvene izdržljivosti, shvatićete da ste se i u drugim segmentima života sami sebe sputavali. Vremenom ćete naći način da napredujete i u ostalim aktivnostima, jer ako ste preživeli prvih 10 km trčanja, preživećete sve ostale životne prepreke.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)