Trening
23.12.2020.

OPORAVAK I POVRATAK SPORTU NAKON KORONA VIRUSA

Trening

Oporavak od korona virusa i povratak sportu tema je o kojoj sam već pisala, doduše iz nekog svog iskustva nakon preležanog korona virusa. Međutim, nedavno sam o ovoj temi razgovarala sa lekarom sportske medicine i smatram da je važno da još jednom pišem o ovome. Što zbog mnogo zahteva koje sam dobila od vas, što zbog same važnosti teme.

 

Ključ oporavka i povratka sportu nakon preležanog korona virusa jeste osluškivanje svog tela i samostalno dijagnostikovanje svih simptoma. Šta to znači? To znači da moramo mnogo dobro da poznajemo svoj organizam kako bismo mogli da osetimo ili ne osetimo simptome.

 

 

Jedno od opštih pravila glasi da treba da prođe 10-ak dana da ne osećate nikakve simptome kako biste počeli sa treningom. Kada kažem treningom, mislim veoma laganim aktivnostima, ne intervalnim ili dužinskim trčanjem već laganim treningom u vidu duže lagane šetnje ili nekih statičnijih vežbi. Ja sam npr. napravila OGROMNU grešku i odmah počela sa aktivnim treningom.

 

Tokom treninga sam se prva dva meseca strašno zamarala, puls mi je previše skakao i često mi se vrtelo u glavi. Iako sam imala, da kažem, blaže simptome, koji su trajali ukupno 10 dana (ako ne računamo gubitak čula mirisa), moje telo je očigledno više "nadrljalo" od onoga što sam ja pretpostavljala. U vreme kada sam imala korona virus nije se toliko pričalo o oporavku, najbitnije je bilo da si ti preživeo i to je to. Sada je ipak situacija drugačija.

 

 

Postoje parametri koje treba pratiti u krvi i kada se preleži virus, kao što je npr. D-dimer koji pokazuje da li postoji mogućnost zgrušavanja krvi. Ako postoji, onda je prioritet da se izleči, a ne da se trči glavom bez obzira (kao što sam ja to uradila). Prema rečima lekara, veoma je bitno da ukoliko niste imali nikakvu težu kliničku sliku, u smislu da ste se uglavnom dobro osećali i da niste imali upalu pluća, treba da sačekate sa treningom još neke dve nedelje, kako bi se organizam vratio u normalu.

 

Ukoliko i dalje osećate bilo kakav simptom, nikako ne treba da krećete sa treningom. Pod tim se ne podrazumeva gubitak čula, jer to nekada može i mesecima da traje kao meni. Nakon preležanog virusa pa plus dve nedelje od tada, ukoliko ste u mogućnosti posetite pulmologa i kardiologa. Ukoliko osećate težinu prilikom disanja, onda obavezno posetite pulmologa, a ako vam puls mnogo raste, onda idite obavezno kod karidologa.

 

 

Najbitnije je da samo slušate svoje telo, ali i da se ne zalećete glavom kroz zid kao da sada morate da se istrčite, jer je vaše zdravlje na prvom mestu. Takođe, nemojte svoj oporavak da upoređujete sa oporavkom drugih ljudi, jer je svako od nas jedinka za sebe, kao i simptomi i posledice virusa. Možda je neko imao iste simptome kao i vi, ali to ne znači da će njegovo telo da reaguje na isti način kao i vaše. 

 

Osluškujte svoje telo, jačajte i čuvajte svoj imunitet, slušajte lekare (nemojte glumiti svog lekara osim ukoliko niste završi medicinski fakultet), odmorite još dve nedelje kako biste sačuvali svoje zdravlje, a staze i trkačke patike su tu i čekaju vaš oporavak.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)