Zanimljivosti
16.12.2019.

BOL U POTKOLENICI - KAKO GA SPREČITI I LEČITI

Zanimljivosti

Početak je najteži u svakoj sferi života, pa i u trčanju. Često se, kao po pravilu, na samom početku desi mnoštvo nepredviđenih okolnosti za koje nemate ili ne znate rešenje, a želite da nastavite sa tom aktivnošću. Jedan od tih problema može biti i bol u potkolenici, odnosno cevanici, koji zna da bude veoma dosadan i učestao. Pošto je taj bol uglavnom tup, može mnogo da nervira. Nemojte da vas to brine, jer većina trkača oseća taj početnički bol. I ja sam, kada sam prvi put istrčala tri kruga oko Ade (oko 22 km), mislila da će mi potkolenice, zajedno sa listovima, eksplodirati.

 

Najčešći razlog za bol u potkolenicama je taj što vaši mišići nisu naviknuti na velike distance i treba im određeno vreme da ojačaju i naviknu se. Moj predlog je da polako povećavate distancu. Po nekim knjigama to ne bi trebalo da bude više od 10% u odnosu na prethodnu distancu, ali je moja preporuka da ne povećavate više od dva kilometra iz treninga u trening.

 

 

Drugi razlog bola može biti tvrda podloga. Čuvena rečenica glasi "Trčanje po betonu ne valja", ali ne možemo sada ceo svet pretvoriti u trim stazu. Kako biste izbegli loše efekte tvrde podloge neophodno je da izaberete odgovarajuće patike koje će vaše noge štititi od udara o beton. Kao što na motoru kaciga glavu čuva, tako patike za trčanje čuvaju vaše mišiće. Ligamente, tetive i zglobove.

 

Još jedan razlog bola u cevanicama može da bude nepravilno trčanje. Kada to kažem mislim da tehniku trčanja tokom koje veliki udarac o podlogu zadajete petom. Pravilnom tehnikom trčanja možete izbeći većinu tehičkih povreda, zato se trudite da se dočekujete na srednji deo stopala, kako bi se udarac pravilnije rasporedio i kako bi vaše cevanice, a i ostali mišići, trpeli što manji napor.

 

Ukoliko se zalećete na nizbrdicama, vaše potkolenice i kvadricepsi sigurno mnogo pate. Iskusni trkači znaju da se nizbrdo ne ide u punoj brzini, već da nizbrdice služe da se telo opusti i samo ih prati bez velikog napora na mišiće.

 

 

Bol u mišićima je čest i kada dođe do pretreniranosti. Ukoliko imate učestale treninge, a ne odmarate dovoljno i ne oporavljate svoje telo kako treba, vaši mišići će mnogo patiti i tako će vam potkolenice biti otekle i veoma bolne.

 

Ukoliko već dođe do bola u potkolenicama, obavezno napravite pauzu u treningu nekoliko dana i stavljajte led 3-4 puta dnevno. Masaža može da bude od velike pomoći za uklanjanje bolova u potkolenicama, baš kao i mazanje gelova koji rashlđuju i opuštaju mišiće. Međutim, bez adekvatne opreme, pravilne tehnike trčanja i odmora ovaj bol će samo vraćati.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""