Zanimljivosti
27.03.2020.

KAKO DA SE NE UGOJITE ZA VREME KARANTINA

Zanimljivosti

Kako da se ne ugojite za vreme karantina? Teško, rekla bih! Šalim se malo, ali stvarno mislim da je veoma teško ne ugojiti se za vreme karantina. Svi smo u kućama, sedimo i tražimo zanimaciju, a frižider nikada nije bio bliži. Međutim, ovo su idealni uslovi da vežbate svoj karakter i istrajnost, što će vam kasnije kada sve ovo prođe mnogo značiti u spremanju dugih trka, jer ako sada utrenirate svoj karakter onda će on sigurno ostati u kondiciji mnogo dugo. Evo nekoliko mojih saveta kako da tokom boravka u kući izbegnete višak kilograma.

 

Vodite računa šta kupujete i nećete se ugojiti

Vrlo je jednostavno, NE KUPUJTE slatkiše, grickalice, sokove, tonu hleba i peciva, jer realno kada to nemate u kući ne možete ga ni pojesti. Sigurno nećete otići u kupovinu samo zbog jedne čokoladice, naročito ne u ovo doba kada to nikako nije preporučljivo i kada sve prodavnice rade skraćeno. Kupujte što zdraviju hranu, pa čak i ono što inače ne biste kupili jer je previše zdravo. Sada je pravo vreme da se naviknete na tu hranu, jer nemate šta drugo u kući.

 

 

Jedite voće i povrće i nećete se ugojiti

Jedite i kupujte što više voća i povrća. Razumem da vam se gircka iz dosade, ali onda je mnogo bolje da uz film grickate crvenu papriku ili šargarepu, nego masni presoljeni čips. Pored toga što ćete zdravije ''grickati'', unećete mnogo vitamina koji će ojačati vaš imunitet i pomoći vam u borbi protiv svih virusa koji trenutno vladaju.

 

Pijte što više vode

Voda - taj čarobni napitak bez koga ne možemo da živimo. Sto puta sam vam napisala koliko je voda bitna da biste održali svoje telo hidriranim kada trčite, a verujem da ste sto puta čuli kako je voda jedan od ključnih faktora za mršavljenje. Moj predlog je da vam voda bude korisna za suzbijanje lažne gladi. Znate ono kada ste gladni iz dosade, pa samo nešto da gricnete malo. E tada nemojte gricnuti ništa nego popijte čašu vode. Bolje rečeno, popijte čašu vode svakih sat vremena u toku dana i tako će vam želudac biti puniji i nećete osećati konstantnu potrebu da nešto jedete.

 

 

Vodite računa kada jedete

Gledajte na sat. Verujem da većina vas ne proverava ni koji je dan u nedelji kada je karantin, a kamoli koliko je sati. Međutim, da biste iskontrolisali svoje bezvremensko prejedanje, napravite plan - u koliko sati jedete, koji obrok i budite karakter. U međuvremenu nemojte ništa više da jedete. Vreme je da svoju ishranu dovedete u red i tako kontrolišete unos kalorija.

 

Šetajte u kući

Znam da ovo zvuči glupo, ali evo jednostavnog primera kako da se u kući što više krećete. Kada operete veš u mašini, vi izvadite jednu majicu i idite da je stavite na sušenje, pa se vratite do mašine po drugu i nju stavite na sušenje.., I tako u krug dok ne ispraznite mašinu. Nađite što više sličnih načina da se pokrenete u kući, jer čovek je životinja kojoj je prirodno da se kreće, a ne samo da sedi i leži.

 

Isprobajte farmerke

Većina ljudi u karantinu uglavnom obitava u pidžami ili trenerci kako bi se osećali što udobnije. Ipak, u ovoj garderobi ne možete ispratiti povećanje obima, zato (stvarno) svaki treći dan uđite u farmerke i proveravajte da li još uvek možete da ih zakopčate.

 

 

Kuvajte

Imate višak slobodnog vremena? Iskoristite ga pametno i kuvajte zdravo! Mnogo je zdravije i kvalitetnije da sami sebi sada kuvate, nego da jedete sendviče i nekvalitetnu i visokokalorijsku hranu u vidu griskalica i fast food-a.

 

Dođite u dnevnu da treniramo

Svakog utorka, četvrtka i subote od 19h na mom instagram profilu @yugoslovenka_ treniram u svojoj dnevnoj sobi sa vama! Uključite se i budite aktivni!

 

Ne brinite i ovo će proći! normalno je da dobijete koji kilogram, a do tri kilograma viška ćete vrlo lako skinuti kada se vratite na stazu. Sada je prioritet da ostanemo kod kuće i budemo zravi, a uskoro se vidimo i na stazi!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Trenutno nema komentara