Zanimljivosti
03.04.2020.

ŠTA SVE MOŽETE DA RADITE DOK BORAVITE KOD KUĆE

Zanimljivosti

Koronavirus je trećinu svetske populacije naterao da sedi kod kuće. Ljudi širom sveta vreme provode kod kuće i gotovo uopšte ili veoma malo izlaze. Svakako, boravak kod kuće je nešto najpametnije što sada možete da uradite, a iz kuće treba izlaziti samo u slučajevima nužde i to sa svom potrebnom zaštitom. Znam da je trkačima veoma teško da sede u kući dok je napolju vreme idealno za trčanje, ali verujte mi - ostanite kod kuće, trenirajte, a ja ću vam sada napisati na koje sve načine možete kreativno i funkcionalno "potrošiti" vreme.

 

 

Ojačajte za vreme boravka u kući

 

Ovo je idealno vreme za sve trkače koji biraju trčanje pre nego vežbe snage i stabilizacije, koje su podjednako bitne i efikasne kao i trkački treninzi. Sada je vreme da, umesto trčanja tri puta nedeljno, u tim intervalima svake nedelje radite vežbe koje će ojačati vaše mišiće i dovesti ih u balans koji je veoma važan za prevenciju povreda tokom trčanja.

 

Koristite svaku priliku da se istežete dok ste kod kuće

 

Zagrevanje i istezanje su delovi treninga na koje najčešće obraćamo malo pažnje zbog nedostatka vremena. Sada imate sve vreme ovog sveta i idealne kućne uslove za to! Istežite svakodnevno svoje mišiće i pojačajte svoju fleksibilnost. Ukoliko niste znali, špaga se vežba kao i npr. trbušnjaci, zato zadajte sebi neki cilj kao što je - uraditi špagu do kraja izolacije.

 

 

Radite jogu kod kuće

 

Verujem da je i vama kao i meni joga previše spora i laka, ali svaki put kada je radim dobijem upalu mišića! Iskoristite vreme kod kuće da na internetu, koji je ogroman izvor materijala, naučite osnove joge. Možete pronaći i besplatne aplikacije i videe na YouTube-u koje možete da pratite i radite jogu.

 

Posvetite pažnju svojim stopalima

 

Vaša stopala su sigurno napaćena, u svakom smislu te reči, kao i moja. Zbog toga radim "polupedikir" koji podrazumeva samo sređivanje i lakiranje noktiju, jer ne dam nikada nikome da dira onaj deo zadebljane kože koji mi je potreban za trčanje. Sada je vreme da posvetite pažnju i ljubav svojim stopalima za sve kilometre koje su prešli. Uradite pedikir, masirajte stopala, stavite masku na stopala i, kada prođe ova pošast, ona će biti potpuno spremna i odmorna za nove trke.

 

 

Kuvajte

 

Sada je vreme da isprobate sve te preukusne recepte koje ste pronalazili na internetu.  Moja preporuka za vas svakako je recept za Hulk pljeskavicuMožda biste mogli da probate i čuveni banana kolač, jer je banana osnovna hranjiva jedinica svakog trkača, zar ne? Kuvanje će sada imati potpuno drugačiju perspektivu, a možda ćete i otkriti svoj novi talenat.

 

Čitajte

 

Sigurno imate mnogo slobodnog vremena, a čitanje je uvek idealan način da pobegnete od realnosti i malo skrenete misli. Verujem da svako ima svoje omiljeno štivo, ali knjigu koju svakom trkaču od srca preporučujem je "O čemu govorim kad govorim o trčanju", japanskog pisca Harukija Murakamija, koja će vas sigurno motivisati da kada ovo prođe, pomerite svoje granice i posvetite se spremanju možda čak i marantonske trke. Ja sam je pročitala i po njoj se spremala za maraton.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)