Zanimljivosti
12.06.2020.

5 'CAKA' ZA TRKAČE KOJI ŽELE DA IZGUBE KILOGRAME

Zanimljivosti

Svaki sport sagoreva određenu količinu kalorija - i plivanje, i vožnja bicikla, i fudbal, i odbojka… Međutim, za svaki od tih sportova potrebno vam je još nešto osim vas samih - bazen, bicikl, ekipa… Za trčanje su vam potrebne samo patike i dobra volja! Baš zato je ovaj sport idealan za one koji žele da izgube kilograme. Osim jednostavnog odlaska na trčanje, preporučujem vam da pročitate i sledeće "cake" koje će vam pomoći da lakše skinete kilograme.

 

Kalorijski deficit za gubljenje kilograma

Kada počnete da trčite vaš metabolizam će se ubrzati, ali to ne znači da odjednom možete da jedete više nego inače i da očekujete gubitak kilograma. Jednostavno treba da budete u kalorijskom deficitu. To znači da treba da sagorevate više kalorija nego što unosite. Pošto se trčanjem sagoreva mnogo kalorija, biće vam mnogo lakše da trčanjem ostvarite taj deficit.

 

 

Neću da pišem koliko se prosečno troši kalorija po pređenom kilometru, jer je prosek jedno, a svako od nas je zasebna jedinka, čije performanse mogu da odudaraju od tog proseka. Zato skinite jednu od trkačkih aplikacija koje vam mogu pomoći da vodite računa o tome. Ja koristim NRC (Nike Run Club) aplikaciju koja je potpuno besplatna. Unesite sve svoje podatke (godine, težinu, visinu) i uključite je kada krenete sa trčanjem. Kada završite zaustavite aktivnost i na aplikaciji, i ona će vam dati tačne inofrmacije - koliko ste trčali, kojim tempom i koliko ste kalorija potrošili (taj broj naravno nije 100% tačan, ali je u velikoj meri tačan). Da biste mršavili, na dnevnom nivou treba da budete u deficitu oko 200 kalorija. Pozabavite se prostom računicom!

 

Redovnim treningom do gubljenja kilograma

Nemojte trčati svaki dan, nikako, naročito ako ste početnik. Početnicima savetujem do tri trkačka treninga nedeljno. Oni koji su već u "trkačkom fazonu" mogu i četiri puta nedeljno, ali vodite računa da se ne preforsirate i tako izazovete povredu. Ukoliko ste početnik, trčanje tri puta nedeljno po pola sata će vrlo brzo izazvati promenu u vašoj kilaži. Takođe preporučujem da jednom nedeljno trčite i intervale, koji će pospešiti brže topljenje masti.

 

 

Trening snage za brže mršavljenje

Verujem da ste sa hiljadu strana čuli "radi kardio da bi smršao/la" i to jeste istina. Ipak, efekat će biti mnogo bolji ako uz trčanje radite i vežbe snage. Vežbama snage stvarate mišićnu masu koja je dosta teža teža od sala, pa nemojte da se začudite ako vidno smršate a imate npr. istu kilažu. Da bi se pokrenulo telo koje ima dosta mišića, potrebno mu je mnogo više "goriva" nego telu koje ima istu kilažu, ali u salčićima. Šta to znači u praksi? To znači da, ako vežbama snage izgradite mišićnu masu, vaše telo će sagorevati više kalorija za bilo koju dnevnu aktivnost, pa ćete samim tim lakše biti u kalorijskom deficitu.

 

 

"Navucite" se na trčanje

Da, moguće je postati trkački zavisnik. Kako? Tako što vaše telo nakon trčanja luči određenu količinu hormona sreće, vama se svidi taj osećaj i onda svaki put jedva čekate sledeći trening da osetite taj isti nalet sreće. Trčanje je dobar vid zavisnosti, pogotovo ako želite da izgubite kilograme, jer će vam onda biti mnogo lakše da se naterate da odete na stazu, kako biste opet osetili tu sreću.

 

Spavajte više

Spavanje je izuzetno bitan faktor kod gubljenja kilograma. Kada je čovek umoran, ima veću potrebu da jede ugljene hidrate i proste šećere kako bi se održao budnim i trezvenim i na taj način unosi kalorije koje mu realno nisu potrebne. Kada redovno trčite, san je ključan za oporavak organizma, a i osećate se umornije nego kada ne trčite. Veoma je bitno da dovoljno spavate kako biste izbegli prejedanje ugljenim hidratima i prostim šećrima, koji će vam i te kako odmoći u vašoj misiji da izgubite kilograme.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara