Zanimljivosti
19.06.2020.

KAKO USKLADITI TRČANJE I POSAO?

Zanimljivosti

Ljudi često znaju da kažu kako ne možeš sve u životu, a ja volim da kažem da je sve moguće samo ako nešto stvarno želimo. Redovno trčati i raditi "full time" nije nemoguće, samo je bitno da se dobro organizujete i da stvarno to volite i želite. Imam prijatelja koji se spremao za polu-ajronmena i išao na posao najnormalnije. Dobro, ne mogu da kažem da je bio pun snage za društveni život, ali je ipak uspeo. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da su stalni posao i redovan trening i te kako mogući. Ne mogu da pričam kako to izgleda kada imate decu, ali verujem da je i tada moguće redovno trenirati, samo ne tako učestalo.

 

Spavanje je ključno za usklađivanje trčanja i posla

Pre svega, trudim da ležem na vreme! To znači da se trudim da do ponoći budem u krevetu, a neretko i mnogo ranije od ponoći. Ukoliko legnem mnogo kasno, uvek budem svesna da je nerealno da ću sutradan uspeti da odradim sve što sam planirala. Čak i kada uspem sve da odradim, najčešće se taj dan završi mnogo ranije ili budem ljuta zbog premora. Odlazak u krevet na vreme je takođe bitan i za oporavak mišića, kao i za dobro raspoloženje, jer umor i bolovi u mišićima mogu veoma loše da utiču na rospoloženje.

 

Budite se na vreme i uskladićete trčanje i posao

Moje radno vreme zvanično počinje u 10h. Zato uglavnom ustajem u 6.30h da bih do 8h počela sa jutarnjim trčanjem. Naravno, nikada ne ustanem baš u 6.30h i to spremanje pre trčanja do 8 izgleda vrlo trapavo, ali posle tog trčanja imam ceo dan pred sobom i mozak koji na kolegijumu u 10 ujutru uglavnom veoma dobro, živo i brzo reaguje. U poslednje vreme pokušavam da ustanem i u 6, kako bih pre posla stigla da popijem kafu i učinim sebi potpuni užitak dana, ali još nisam uspela u tom podvigu.

 

 

Normalno je da imate krizu zbog umora

Isitna je da me u toku dana uhvati kriza od umora. Ne mogu da vas slažem da nije tako kada jeste. Zato drugu kafu u toku dana čuvam upravo za period krize i stvarno mi pomogne. Takođe, da prebrodim krizu mi pomaže i adekvatan obrok. To uglavnom bude ručak koji mi podigne nivo šećera u krvi i samim tim dobijem dodatnu energiju. Bitno je da se u toku dana ne nalivate kafama, jer vam onda telo praktično postane "imuno" na kafu i ovaj napitak ne može da vam pomogne koliko bi zapravo trebalo.

 

 

Neka vam oprema za trčanje uvek bude pri ruci

Ukoliko idete na posao kolima, super je da u gepeku uvek imate čistu opremu za trčanje, jer realno nikada ne znate kada će se desiti da možete ranije da "pobegnete" s posla i da odete na trčanje, S druge strane, osobama koje rade od 7h, 8h, 9h i ne mogu da stignu na trčanje pre posla, idealno je da pravo posle posla idu na stazu i istrče svoj trening. Ukoliko nemate opremu kod sebe, može se desiti da idete kući, a onda opet na trčanje. Tako realno gubite mnogo vremena, a samim tim i entuzijazma, pa možete propustiti trening. Ovako kada vam je oprema već tu, onda je prosto "greh" da ne iskoristite priliku i ne odradite jedan trening.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara