Zanimljivosti
02.12.2020.

Dijetalna hrana koja treba da se nađe na vašoj trpezi

Zanimljivosti

Mnogi trkači počeli su da trče kako bi skinuli višak kilograma. Mnogi trkači, kada trče duge distance, nakon toga jedu gomilu brze i nezdrave hrane. Mnogi trkači bez obzira na sve pretrčane kilograme i dalje muče muku sa viškom kilograma ili sa masnim naslagicama. U čemu je caka?Istina je da se mi mnogo trošimo kada trčimo, da naš metabolizam mnogo mnogo brže radi. Međutim, ako ga hranimo brzom, kaloričnom i nezdravom hranom on će svakako sakupljati masne naslage, ma koliko mi trčali. Zato je veoma bitno da ukoliko želite da svoju liniju izvajate i dovedete do vašeg savršenstva, u svoju svakodnevnicu uvedete ishranu koja će vas promeniti! Ovo su neke od najčešćih namirnica i obroka koji treba da imaju svoju zdraviju zamenu.

 

Zamenite klasičan fast food zdravijim obrokom

 

Kada ste u gradu i morate da pojedete nešto na brzaka, izbegavajte pekare i brzu hranu. Moja zdravija zamena za to je npr. neki burito sa povrćem i mesom ili jednostavno kupite kesicu pečenog kikirikija. Možda vas kiriki i neće baš zasititi, ali je svakako bolji od hamburgera, pice, paste i ostale preukusne ali nezdrave hrane. Izbegavajte brzu hranu koliko god možete, a naravno da je potpuno u redu ponekad i to pojesti. Samo se trudite da ponekad stvarno bude ponekad, a ne često.

 


Nađite zdraviju zamenu za beli hleb

 

U Srbiji je nekako normalno da se hleb jede uvek - mnogo i uz sve. Znam da moji roditelji jedu pastu i rižu sa hlebom... Beli hleb se bukvalno lepi baš tamo gde ne želimo da se lepi, zato mu nađite zdraviju zamenu. Sada možete pronaći mnoštvo različitih beskvasnih i integralnih hlebova sa semenkama koji mogu da budu super zamena belom hlebu.

 

Takođe, hleb možete zameniti kuvanim pirinčem, krompirom ili čak pirinčanim galetama (to je ono što izgleda kao stiropor) koje mogu da se pronađu i da budu ukusne. Beli hleb izbegavajte, ali baš ako jedete kajmak sigurno nećete da uzmete integralni hleb, već pravu toplu belu lepinju, jer svi smo mi ljudi. 
 

Birajte zdravije verzije slatkiša

 

Sve što je u granicama normale je u redu. Ali, šta je normala i ko to odlučuje? Ne znamo, zato bolje nađite zamenu za ova slatka uživanja, da ne biste napravili svoju normalu od 100 g čokolade dnevno. Jedite voće i med, to su namirnice koje će vam dosta pomoći u odvikavanju od slatkiša. Nemojte da vas mrzi da napravite sebi voćnu salatu ili da očistite nar, jer ćete tokom prvih lepih dana biti veoma ponosni na sebe što ste umesto 100g čokolade pojeli malo nara ili jednu bananu.

 Zdravi slaniši i grickalice umesto klasičnih

 

Grickanje je samo loša navika od koje lako možete da se odviknete. Nema potrebe za grickanjem između obroka. Ako već imate užinu, napravite da ona bude smislena npr. banana i šaka badema, a ne da jedete čips i ostale stvari. Ako vam se baš gricka onda uzmite semenke, bademe, indijski orah, orah, kikiriki... Opet vodite računa i o količini, jer su sve ove namirnici izuzetno kalorične.


Hidrirajte se redovno, ali ne sokovima


U redu je popiti neki što prirodniji sok odmah nakon trčanja, jer vam fali šećera. Međutim, ne treba piti sok svakodnevno i u bilo koje doba dana. Voda je najpotrebnija našem organizmu, zato je pijte kada god poželite da popijete nešto drugo. Ukoliko vam se već pije nešto slatko u boji, onda popijte šolju čaja sa kašikom meda. Sigurna sam će vam veoma prijati.

 


 

Nije poenta da se svega odreknete zauvek, već da se što više pridržavate "pravila" šta pojesti a šta ne. Međutim, kada vam se baš nešto jede ili kada je takva prilika, potpuno je prirodno i normalno da date sebi oduška, jer ipak smo mi svi ljudi od krvi i mesa.Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)