Zanimljivosti
29.01.2021.

Najveće zablude o ishrani koje treba da znate

Zanimljivosti

Na internetu u globalu možete pronaći mnogo različtitih tema koje se odnose na trčanje, a naročito o ishrani možete da pročitate baš mnogoooo razičitih tekstova. U moru tih tekstova i informacija koje dolaze sa svih strana, teško je snaći se i znati šta je istina. Ovo su najčešće zablude o ishrani.

 

Zabrluda br. 1: Doručak treba preskakati

Kako se vozi auto koji ima svega pola litra goriva u sebi? Teško ili nikako. Tako je i sa našim organizmom. Ako nema dovoljno goriva u sebi da bi se pokrenuo, onda se teško pokreće. Često me pitate da li treba jesti nešto pre jutarnjeg trčanja, a ja vam uvek predlažem barem nešto. Ne morate imati pravi kompletan obrok, ali treba da pojedete nešto. To nešto može biti i banana i keks, urme, bademi, šta god što vam nije teško za stomak, a može da vam obnovi snagu. Pravi doručak treba da jedete nakon trčanja, mada ni tada ne treba da se prejedate, već da pojedete toliko da budete siti.

 

 

Zabluda br. 2: OK je jesti jednom dnevno

Ne, to nikako nije ok! Ukoliko jedete samo jednom dnevno vi vašem organizmu šaljete znak da on mora mnogo sporije da troši kalorije, jer zna da će sledeći put dobiti hranu tek sledećeg dana. Na taj način usporavate metabolizam i terate ga da pravi veće zalihe masti nego što bi on to inače radio. Zbog toga je veoma važno da ustalite dnevni plan ishrane i svom organizmu date hranu koja mu je potrebna. 

 

Zabluda br. 3: Ne treba jesti posle 18h 

Ovo je zabluda koja se već decenijama širi među ljudima. Istina je da ne treba da jedete posle 18h ako planirate da legnete u 21h ili 22h, ali ako npr. radite trening u 19h, potpuno je nelogično da toliko iscrpite svoj organizam i pustite ga da pati. Potrudite se da ne jedete pred sam odlazak u krevet, ali ako ležete u 2 ujutru, naravno da ćete jesti i posle 18h i posle 20h.

 

 

Zabluda br. 3: Gluten ne valja

Istina je da gluten ne valja, ali samo osobama koje imaju celijakiju ili alergiju na njega! Svi ostali ljudi mogu normalno da jedu gluten. Ja jedem naminice sa glutenom i nemam nikakvih problema. Pojedem i nešto bez glutena i isto mi bude OK. Nemojte robovati trendovima, slušajte svoj organizam. On će vam sve sam reći.

 

Zabluda br. 4: Ugljeni hidrati nisu dobri

Molim vas ovo nemojte slušati, pogotovo ako ste trkač. Ugljeni hidrati su dobri, složeni ugljeni hidrati su odlični i neophodni za naše funkcionisanje, pogotovo ako se mnogo umarate i trošite. Ne treba ih baš jesti za večeru, ali ako osetite potrebu i to je ok, ali ih treba jesti tokom dana i nakon treninga bez ikakve griže savesti.

 

Zabluda br. 5: Ceđeni sok je super zdrav 

Čašom ceđenog soka unosite duplo više ili čak tri puta više kalorija nego što biste uneli da pojedete barem deo voća koji cedite. Teško baš da ćete pojesti odjednom četiri pomorandže, tri jabuke i četiri šargarepe, koliko iscedite u čašu soka, zar ne?!

 

 

Ukoliko su vam potrebni još neki saveti za ishranu, obavezno pročitajte i kojih 6 namirnica treba da jedete u narednom periodu, ali i koja to dijetalna hrana treba da se nađe na vašem meniju.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)