Zanimljivosti
27.09.2021.

Kako izbeći pad imuniteta tokom prvih jesenjih dana?

Zanimljivosti

Počela je jesen, a sa njom i sezona virusa i prehlada. Realno, nije ni čudo da što nam pada imunitet kada se temperatura sa 30 i više stepeni strmoglavo spusti na 12 ili 13. Još niste ni izvadili zimsku garderobu, a već vam je preko potrebna, zar ne? Na trčanje i dalje odlazite u letnjoj garderobi, pa onda satima kasnije ne možete da se otkravite i ugrejete, a pred kraj dana mislite to je to, razboleli ste se? Normalno je da ćete se tokom jeseni barem jednom prehladiti ili razboleti. Zato vam pišem kako da sačuvate svoj imunitet tokom ovog prelaznog perioda.

 

 

Čuvajte imunitet treningom

 

O benefinitima treninga i trčanja za naše zdravlje smo mnogo govorili i do sada naučili da se redovnim treningom jača imuni sistem. Zato nemojte da vas poljulja loše vreme i da zbog toga preskačete vašu rutinu i izbegavate treninge. Baš naprotiv, sada još posvećenije trenirajte. Ono na šta treba da obratite pažnju ako trčite i trenirate napolju jeste garderoba koju nosite. To znači da ne idete baš u letnjim stvarima na trčanje, već da se prebacite na malo topliju garderobu, ali i da nakon treninga imate čime da se ogrnete kako se ne biste smrzli.

 

Značaj sna za imunitet

 

San je veoma bitan za imunitet. Ukoliko ne spavate dovoljno, vaše telo se umara i vaš imunitet pada. Zato se trudite da tokom ovih jesenjih hladnih i promenljivih dana dovoljno spavate. Opšte je poznato da je preporučljivo spavati 8 sati dnevno, međutim, ukoliko se baš trošite tokom dana, kako na treninzima tako i na poslu, slobodno “bacite” jednu popodnevnu dremku ili produžite to spavanje kako bi se vaš organizam oporavio.

 

Ishranom do jačeg imuniteta

 

Ishrana je veoma bitna i tokom ovog perioda ishrana. Međutim, verujem da u jesenjem periodu često zaboravite da jedete voće tokom dana.

 

Potrudite se da vam tanjir bude što šareniji, kako za doručak, tako i za ručak i večeru. Jedite sezonsko voće i povrće, jer će vam ono najlakše podići i imunitet i energiju. Trudite se da pojedete barem dve voćke tokom dana! Kreće sezona jabuka, a kada je povrće u pitanju, možete za ručak uvek kao prilog da imate svežu salatu od sezonskog povrća. Što vam je tanjir šareniji, to vam je jelo zdravije i bogatije svim potrebnim vitaminima.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara