Zanimljivosti
12.01.2021.

Zašto trčanje treba da bude vaša ovogodišnja odluka?

Zanimljivosti

Sigurno ste čuli kako na kraju stare godine treba doneti novogodišnje odluke i kako ih treba pisati i voditi se njima. Ali, ko to realno stvarno radi? Većina nas napravi neke planove, ali ih veći broj uopšte ne ostvari, pa oni ostanu samo deo dannašnjih želja i ništa više od toga.

 

Međutim, ako mene pitate, trčanje MORA da bude vaša (n)ovogodišnja želja koja će se ostvariti, a ovo su razlozi zašto baš, baš mora.

 

Trčanjem jačate imunitet

Dokazano je da bavljenje fizičkom aktivnošću jača naš imunitet, pa je zbog toga trčanje prava aktivnost za vas. Sigurna san da ste tokom 2020. godine shvatili koliko je jak imunitet bitan, pa onda učinite bukvalno sve kako biste ga ojačali i osnažili.

 

 

Trčanje je odlična antistres terapija

Ne kaže se bez razloga "biram trčanje jer je jeftinije od psihoterapeuta". Trčanje je odličan način da se opustite, sredite svoje misli i smislite šta stvarno želite. Kako? Pa tako što ste tada sami sa sobom i nemate nikakvih distrakcija, kao što su mobilni telefon, pitanja i potpitanja i sve ostalo na šta trošimo dosta vremena i energije.

 

Meni je trčanje često potrebnije za psihu nego za telo, zato tako često, skoro svakodnevno, trčim ujutru i znam da kada to odradim mogu ceo dan da izguram bez nekih većih stresova. Zato je trčanje moje preporuka za sve ljude koji rade iole stresan posao.

 

Trčanje je dobro i za mršavljenje

Trčanjem se troši dosta kalorija i ubrzava se metabolizam. Zato je ova aktivnost idealna za sve koji su kuburili sa kilogramima. Jednom kada vam uđe u krv želja i osećaj posle trčanja, tada ono postaje deo vaše svakodnevice, pa je samim tim lakše održavati idealnu kilažu ili izgubiti višak kilograma. Kad god sebe uveče častim nekom hranom zbog koje bih se sutradan kajala, ja se utešim mišlju "istrčaću to sutra" i onda mi bude lakše. Većina trkača ima vitku liniju, pa eto vam sasvim dovoljan razlog da i vama ova aktivnost postane omiljena.

 

 

Trčanje jednako druženje

U Srbiji postoji mnogo trkačkih klubova u kojima su uglavnom neki kul ljudi sa sličnim ili istim željama kao i vi. Učlanjenje u jedan klub bi bio vaš prozor u potpuno novi svet i potpuno drugačiju zajednicu od one na koju ste navikli u svakodnevnom životu. Naučićete kako da pomognete drugima, koliko znači podrška drugih, upoznaćete nove prijatelje sa kojima se nećete viđati samo na kafama i u kafanama, već će vaše viđanje biti sportsko i često veoma opuštajuće.

 

Trčanje podrazumeva i zdraviju ishranu

Sa trčanjem će vaše telo početi da se menja, pa kada primetite prve malo veće promene i vaša ishrana će početi da se menja u skladu sa tim. Biće vam glupo da pojedete nešto masno ili slatko, ako već možete nešto mnogo zdravije zbog čega će se rezultati na vašem telu brže videti. Vremenom će vaš celokupni lifestyle da se promeni na zdravije i bolje, a vi ćete biti zadovoljniji sobom, kako fitzički, tako psihički i emotivno.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)