Zanimljivosti
08.12.2021.

KAKO DA ZNATE DA LI TRČITE POGREŠNO?

Zanimljivosti

Trčanje je sport u kome vremenom naučite da uživate, pogotovo kada je reč o dugim relacijama. To je proces koji aktivira vaše mišiće, dok istovremeno smiruje i opušta um, pomaže vam da se isključite iz stresne svakodnevnice i uživate u svakom pređenom kilometru. Za većinu trkača, trčanje je stvar izbora, a benefit koji od njega imaju je višestruk - zato im nije teško da svakog dana obuju patike i osvoje neku novu stazu.

Svi znamo da je priprema ključ uspešnog trčanja, ipak, ukoliko primetite da vam trčanje ne ide glatko, verovatno da nešto ne radite kako treba.

 

U nastavku pročitajte koji su to znakovi koji vam mogu ukazivati da trčite pogrešno

 

Osećate bol na treningu

 

Znam da mnogi veruju da je tokom trčanja ‘’normalno’’ da vas nešto boli i da tako treba, međutim, to baš i nije istina. Ukoliko ste početnik, sigurno ćete u nekom trenutku osetiti da vas bole noge. Ako taj bol prolazi tokom trčanja, ili se smanjuje između dva treninga, to je normalno i znači da se vaše telo navikava na ovu aktivnost. Ukoliko osećate bol koji se intenzivira pri svakom sledećem treningu i koji nikako ne prolazi, to je siguran znak da nešto nije u redu. Možda ste samo preterali sa trčanjem ili možda imate neki konkretan problem. Zato vam savetujem da posetite stručnjaka, ne terapeuta ili ‘’internet’’ savetnika, već lekara specijalizovanog za bol koji osećate.

 

 

Lenji ste i mrzovoljni kada trčite

 

Odlazak na trčanje treba da bude nešto što vas usrećuje i ispunjava vaš dan. Tada, a naročito za vreme samog treninga, nikako ne treba da budete mrzovoljni. Mogu da razumem da ste ujutru lenji da ustanete iz kreveta, ili da vas mrzi da izađete napolje kada je vreme loše, ali nakon trčanja bi trebalo da se osećate srećno i ispunjeno. To je osećaj koji dolazi prirodno zbog lučenja endorfina, hormona koji smanjuje osećaj napetosti, a pojačava osećaj opuštenosti i zadovoljstva. Ukoliko vam nije ugodno nakon završenog treninga, moj savet je da napravite pauzu, jer je trčanje potpuno pogrešno bez osećaja sreće.  

 

 

Pročitajte još i ovo: Šta kada želite da trčite, a vaš um kaže “ne mogu”?

 

Imate grčeve i osećaj teških nogu

 

Mislim da je svaki trkač bar jednom prošao kroz ovu fazu koja, kada se desi, ume da bude parvo mučenje. Ponekad, noge znaju da budu teške na samom početku trčanja, ali se posle par kilometara ‘’razrade’’ tako da više ne osećate neprijatnost. Međutim, ako su vam noge i nakon treninga teške, a uz to imate i grčeve, vreme je da napravite pauzu. U tom periodu odmor i masaža su ključni, sve dok vam noge ponovo ne postanu lake kao perce.

 

 

Trening svakako ne treba da predstavlja mučenje, a trčanje nogama koje jedva pokrećemo može da bude veoma naporno. Zato je važno da u sportu, kao i u svim drugim oblastima života, povremeno napravimo pauzu i oslušnemo šta nam telo i um poručuju, kako bismo se što bolje pripremili za nove izazove.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara